Skip to main content

Професионалната дискриминация и проблемите във фирмите на ниво позиция

Сподели в Linkedin Сподели във Facebook

"Когато ръцете ти пречат, а главата ти не може да понесе сложността на работата, тогава ставаш Agile или Scrum Master. Даваш акъл наляво и надясно, опитвайки се отчаяно да компенсираш..."

Това е съвсем истински коментар в Linkedin. Професионалната дискриминация в много страни се наказва от закона, но това, което трябва да направим всички заедно е, не да се борим срещу нея заради закона, а заради самите себе си.

Професионалната дискриминация и проблемите във фирмите на ниво позиция

В курсовете на PMA често говорим и дискутираме с курсистите темата за зрелостта на персонала, но и на цялата организация. Всъщност това е популярна тема в световен мащаб.

Зрелостта на служителите е един от множеството фактори, които влияят на общата продуктивност и увеличаване на бизнес стойността в различни аспекти.

Това е комбинация от уважение към околните, разбиране на техния свят, начин на работа, професия, трудности и най-вече съпричастност.

Незрелите служители имат точно обратните черти. Не уважават околните, не разбират тяхната работа и трудности и изразяват никаква подкрепа.

Често се случва и служители от една професия за изразяват своето субективно мнение с дискриминационна нотка към другите професии.

Програмисти говорят негативно срещу проджект мениджъри
Дизайнери говорят негативно срещу програмисти
Маркетинг срещу дизайнери
Финансисти срещу Маркетинг
И така нататък...

Целият HR отдел спи

Тези явления не са нови. В трудовата ми кариера съм наблюдавал тези негативни вълни от много години. Това е било и много преди мен и ще продължи да бъде така и след нас.

Това е манталитет. Има го по целия свят.

Време е обаче, HR мениджърите в организациите, които твърдят, че са съвременни и уважавани, да започнат да вземат някакви мерки за смекчаването на това явление.

Всяко общество се развива. Бавно, но се развива. Без някакъв двигател за развитие в позитивна посока, живеем в епохата на наследените събеседвания относно вечната некомпетентност на останалите. Вероятно е мама и тати да са го правили.

Зрелостта не е възрастта

Преди да си помислим, че подобно отношение зависи изцяло от възрастта ни, веднага трябва да приемем идеята, че възрастта няма много общо. Имала е някога, но с напредването на годините, оставаме често същите.

Лично съм обсъждал темата с представители от висшият мениджмънт на някои организации, както и техните HR мениджъри, и те са споделяли с мен, че много кандидати за някоя позиция отпадат още на интервю, когато започнат да питат за PlayStation и лице-приятни ХР мениджърки.

Техният филтър е много разбираем, и организации, които търсят зрелостта на екипа си носят в себе си мъдрост, и целите и стратегията им са съвсем съзнателни и целенасочени.

Все пак, дискриминацията на ниво професия съществува във всички възрастови групи.

Как да премахнем професионалната дискриминация в нашата организация?

Това ще бъде бавна, но не толкова трудна стъпка.

Първото, от което ще имаме нужда, е всъщност зрял висш мениджмънт и зрял отдел Човешки ресурси.

Това е ядрото на всяка организация. Културата във фирмите произлиза от там. И тази тема обсъждаме в нашите курсове, преди да продължим към конкретни професионални теми.

Ако нашият висш мениджмънт и HR отдел не са достатъчно зрели, за да осъзнаят тази тема, няма смисъл да продължаваме да говорим.

Ако имате налични тези първоначални нужни фактори, следващата проста стъпка, е да направим тази тема прозрачна.

Не сменяме екипи, не правим порицания. Хората, които уважават себе си и са обект на подобни нападки, вземат мерки срещу по външни за компанията канали, и след това нападателят, както и дори цялата организация получават своята поука и научават урока си.

Това, което просто трябва да направим, е да започнем да даваме светлина на тази тема. С времето ще стане обичайна, точно както например, че не е добре да унищожаваме работните инструменти умишлено и още много примери от всеки класически трудов договор.

Висшият мениджмънт има висши цели, не просто правене на пари

Висшият мениджмънт и Човешките ресурси са ядрото на всяка организация, но нека да уточним нещо важно, за което малко хора си дават сметка.

Висшият мениджмънт не означава просто хора от високите етажи. Такива има навсякъде. Това означава висша отговорност и цели.

Човешките ресурси не означава просто назначаване на персонал и раздаване на заплати. Това означава работа с истински хора.

Автор: Антон Радев Публикувано на: Tuesday Nov 5, 2019

Коментари към статията “Професионалната дискриминация и проблемите във фирмите на ниво позиция”

 1. Вера Христова
  Друг проблем е, че тези хора подклаждат тези вълни, Те не са много сами по себе си, но предават това поведение на останалите и така се получава още по-лошо защото в един момент всеки не харесва другарчето до него. Това се случва в мнооого известни фирми в България
 2. Тома
  Описаните явление и идеи за справяне не са приложими за държавата на Оутсорса, където всичко е евтино и оптимизирано на максимум. ВКлючително и HR отделите. Бившите тарикати, търговци, интернетаджии и кабеларки просто днес мигрираха към нов вид бизнес и се нагаждат към пазара. България като малка и бедна държава няма как да развива подобна култура. Големите фирми в Бегето са просто клонове на чужди капитали, които обслужват запада. В тези пространства няма ниаккво значение какво се случва, ако все пак нещо се произвежда. Няма никакво значение кой какво казва на колегата си, от коя махала е и какви са неговите цели и виждания в живота. Хубава тема, но не е за нашата гео-локация!
 3. Иво
  Много елементарно, висшия мениджмънт и ЧР са виновни! Всеки мениджър на екип трябва да работи върху този елемент, а не да чакаме някой отгоре да му го свърши
 4. Иванина Ганчева
  Искам само да отбележа, че в България тези прояви също са обект на санкции, и са регламентирани законови дефиниции. Не би трябвало да има дружество с повече от един човек, което да омаловажава сериозността на тези евентуални събития и всеки трябва да взема превантивни мерки за избягването им.
 5. Сашо
  Хората трябва да разпускат, осигурете им тази възможност, но не и за сметка на колегите от другия отдел .... трябва да е нещо близко, да кажем, наемете консултант външна коучинг фирма, върху която да се забавляват. Така вътрешната култура ще остане в добро здраве :-)
Автор

Web site
Вашият коментар
 

Мениджмънт Сертификати

Software Development Manager

Софтуерният мениджър познава отлично работата на техническите екипи и е наясно с техните проблеми, което го прави незаменим ръководител.

Certified Software Development Manager
Научи повече 600 лв   350 лв

Certified Project Manager

Проджект Мениджърът е най-ключовата и отговорна роля в съвременните проекти в световен мащаб, от който зависят всички екипи и процеси.

Certified Project Manager
Научи повече 600 лв   350 лв

Certified Product Manager

Продуктовият Мениджър е ролята без която нито един продукт не може да бъде създаден адекватно и да съществува стабилно.

Certified Product Manager
Научи повече 600 лв.   350 лв.

Certified Product Owner

Product Owner е ключова роля в Agile и Scrum практиките при разработка на продукти, където бизнес стойността е от водещо значение.

Certified Product Owner
Научи повече 600 лв.   350 лв.

Certified Senior Scrum Master

Ролята Scrum Master е душата на девелопмънт екипите, разработващи продукти и е силно подкрепяща и поддържаща фигура.

Certified Senior Scrum Master
Научи повече 500 лв.   300 лв.

Human Resources Manager

Мениджърът Човешки Ресурси е двигателя на хората, културата и организацията и балансира бизнеса и отношенията.

Human Resources Manager
Научи повече 500 лв.   300 лв.