Skip to main content

Голямата награда получаваме когато стигнем до върха и се обърнем назад

Сподели в Linkedin Сподели във Facebook

"Трябва да запомните нещо. Всеки съжалява слабите, но завистта - нея човек трябва да си я завоюва"

— Арнолд Шварценегер

Курсовете на Проджект Мениджмънт Академия са трудни

Статистиките до момента са накратко следните. Около 30% от курсистите на “Проджект Мениджмънт Академия” смятат, че техният курс е труден. Докато доста курсисти ни връщат обратна връзка, че курсът е приятен, забавен и изключително полезен.

Нашият отговор относно трудността на курса е този:

Нормално е да бъде трудно. Ако не е трудно, няма да научите нищо съществено, няма да придобиете умения и качества.

Лесното е когато преписваме в университета. Лесното е когато работим посредствена работа и от нас не се очаква нищо съществено. Не участваме в нищо, не взимаме решения, не подпомагаме процеси, не градим важни продукти. Съдбите на колегите ни и организацията ни не зависи от нас.

Работата на мениджъра обаче не е лесна. Той има много отговорности. Всички наоколо зависят от него във всеки един момент. Може да се каже, че цялата организация и бизнесът зависят от него всеки ден.

Ако бяхме създали курсовете ви лесни, щяхте да имате поредния на пазара курс, който няма да промени нищо съществено за вас и живота ви.

Хората получават сертификати всеки ден, зубрят много теория, завършват курсове. В края на деня обаче, те нямат качествата да се справят с работата си.

Вие ще се справяте.

Нашият отговор относно приятната и полезната гледна точка на курсовете:

Как възприемаме работата си, учението, ежедневието си и дори целия ни живот, зависи от нашата персоналност, психични навици, възпитание и светоглед.

Радваме се, че повечето от курсистите ни имат позитивна нагласа и не се плашат от труд.

Бабите ни казваха, че който се учи, той ще сполучи. Те бяха прави през цялото време. Имаше периоди от живота ни, в които проектирахме тази идея върху образователната система. Донякъде бяхме прави да пренебрегваме тази идея. Но всъщност, тази мъдрост има много по-дълбоко значение.

Хората на амбициите, мотивацията и жаждата за умения, знания и качества, разбират много добре значението на тази мъдрост и ползата от това да се развиваш цял живот.

Ползата не е само кариерна. Това е една много малка част. Голямата полза е за нас самите и за хората около нас. В изграждането на личността, мъдростта и познанието участват много фактори. Да учиш и да се трудиш, е просто един от тях.

“Проджект Мениджмънт Академия” иска да поздрави всички, поели по пътя на упоритостта. Също така искаме да амбицираме тези, които смятат живота за труден и да им вдъхнем малко сила и увереност.

Живота е устроен така, че неусетно започваме да се превръщаме във все по-силни и способни личности. Без да си даваме сметка и без да подозираме. Напредъкът е постоянен, плавен и винаги се случва. 

Когато се изкачваме към висок връх, изпитваме трудност, потим се, понякога ни се иска да се върнем обратно към равнината. Но когато стигнем горе и се обърнем назад, виждаме през какво сме минали. Тогава са нашите безценни миговете на голямата награда.

Автор: PMA.bg Публикувано на: Wednesday Jul 3, 2019

Коментари към статията “Голямата награда получаваме когато стигнем до върха и се обърнем назад”

 1. Камелия Тодорова
  Всичко това е вярно. Хората са различни! Много мъдра и мотивираща статия! Поздрави и пожелания за успехи на курсистите! Инвестицията в труд и знание винаги се връща стократно!
 2. инж. А. Христова
  Много дълбока статия. Лесни неща в живота няма, така е. Аз лично уча и се развивам непрекъснато през последните 15 години. Завършила съм едно икономическо и едно техническо висше образование. Сега мисля, че е ред за проджект мениджмънт. Не ме е страх от трудности. Напротив. Ако нещо не е на високо ниво, не ме привлича, защото знам, че няма какви умения да ми даде. Поздрави и пожелания за успехи! Скоро ще се "видим" в курса! Анелия
 3. Паола Иванова
  Аз сущо се фокусирам доста върху ученето напоследък и искам да се развивам професионално колкото мога повече. Все още не мога да се похваля с много образования, но пък имам големи амбиции и планове. Не участвам още в този курс, но не мисля че бих се отказала толкова лесно. Мисля че всичко е до мързел на хората.
 4. Emil Mitev
  А какво става с ония, дето наистина са минали трудното? Да, имали са 6-ци в училище, да, зубрили са теория, практика, но разберат, че пазарът на туда в БГ дава по-добро възнаграждение именно на тази "посредствена работа и от нас не се очаква нищо съществено". Каква е стартовата заплата на един учителл / лекар / адвокат и каква е същата на един бачкьор / фаянсаджия / шофьор на такси / тираджия? На всичкото отгоре първия тип професии водят до професионално прегаряне, депресии, и др. А колко пъти сте видяли един много тъжен тираджия / фаянсаджия? Да, хората с 2 пръста чело, дето вечер си вдигат краката пред телевизора, гледат Биг Брадър и пият ракия докато псуват правителството? Струва ми се, самите мениджъри в много сфери умишлено поддържат статуковото, за да може като на единия учител / лекар / адвокат не му харесало, да напусне, за да дойде следващия. Но не подобряват условията на труд. Не подобрават смените, дежурствата, техническата база. За капак изискванията за успешен старт са "искаме специалист владеещ тази, тази тази програма, професионален опит, диплома, препоръки и да е на 25 г." И така на много работодатили им е удобно - винаги ще се намери за какво да го уволни ако започне да взисква. Винаги ще се намери за какво да не му увеличи заплащането, почивните дни в месеца и т.н. Замислете се. Борбата с професиите, в които не се иска кой знае какво, е жестока и неравностойна. Тя трае вече над 20 г. и накара много хора да си кажат "Писна ми, ще стана и аз тракторист!" или просто да потърсят късмета си в чужбина. Излиза, че в нашата държава в първия тип професии се стои за престиж. ( Поне първите 5-10 г.) Сакън, да не кажат за някого, че му е черно под ноктите. Сякаш е срамно. Миролюба Бенатова се принуди да кара такси. Не е единствена. Мисълта ми е, след всичката тая плеяда от приказки, че не винаги "посредсвените" професии са защото някой е търсел "мекото на хляба". Понякога става въпрос за лично достойнство. Понякога дори на оцеляване.
Автор

Web site
Вашият коментар
 

Мениджмънт Сертификати

Software Development Manager

Софтуерният мениджър познава отлично работата на техническите екипи и е наясно с техните проблеми, което го прави незаменим ръководител.

Certified Software Development Manager
Научи повече 600 лв   350 лв

Certified Project Manager

Проджект Мениджърът е най-ключовата и отговорна роля в съвременните проекти в световен мащаб, от който зависят всички екипи и процеси.

Certified Project Manager
Научи повече 600 лв   350 лв

Certified Product Manager

Продуктовият Мениджър е ролята без която нито един продукт не може да бъде създаден адекватно и да съществува стабилно.

Certified Product Manager
Научи повече 600 лв.   350 лв.

Certified Product Owner

Product Owner е ключова роля в Agile и Scrum практиките при разработка на продукти, където бизнес стойността е от водещо значение.

Certified Product Owner
Научи повече 600 лв.   350 лв.

Certified Senior Scrum Master

Ролята Scrum Master е душата на девелопмънт екипите, разработващи продукти и е силно подкрепяща и поддържаща фигура.

Certified Senior Scrum Master
Научи повече 500 лв.   300 лв.

Human Resources Manager

Мениджърът Човешки Ресурси е двигателя на хората, културата и организацията и балансира бизнеса и отношенията.

Human Resources Manager
Научи повече 500 лв.   300 лв.